تفاوت بین جوش و آکنه در چیست؟!
جوش و آکنه همواره به عنوان شایعترین مشکلات پوستی بین افراد در سنین مختلف شناخته میشود. بحرانیترین دوران بروز جوش و آکنه، دوران نوجوانی و جوانی است. با این وجود، گاهی در دوره بزرگسالی نیز شاهد بروز انواع جوش و آکنه هستیم. بسیاری از افراد میپندارند که این دو یکی هستند و اصلا تفاوتی باهم ندارند. اما در هرحال، باید گفت که جوش و آکنه متفاوت از هم هستند و نام آنها نباید به جای یکدیگر به کار برده شود. صورت، گردن، بازو، سینه و کتف مستعدترین نواحی بروز جوش و آکنه هستند.
تفاوت جوش و آکنه؟!
همهی ما زمانی از آکنه و جوش رنج میبردیم، اینطور نیست؟ بسیاری از ما هنوز هم از آن رنج میبریم به خصوص در مواردی که در انتظار یک رویداد بزرگ و مهم هستیم و آنها به طور کاملا ناگهانی تصمیم میگیرند ظاهر شوند!! انگار متوجه انتظار ما برای آن رویداد مهم میشوند!
آکنه معمولا جوش یا جوش به عنوان آکنه نامیده میشود. اما آیا واقعا هردو یک چیز هستند؟ خیر. در ادامه به توضیح این دو اصطلاح میپردازیم.
تفاوت اصلی بین آکنه و جوش در این است که آکنه یک بیماری است در حالیکه جوش یکی از علائم آن است. آکنه وضعیتی است که فولیکولهای مو و غدد چربی پوست را تحت تاثیر قرار میدهد و جوشها چیزی جز یک شکل کمتر شدید از آکنه التهابی نیستند.
در زیر پوست شما، منافذ در ارتباط با غدد، مادهای روغنی به نام سبوم میسازند. غدد و منافذ توسط کانالی به نام فولیکول که دارای موهای نازکی است که تا سطح پوست رشد میکند به هم متصل میشوند.
هنگامی که سبوم و سلولهای مرده پوست به هم میپیوندند، یک پلاگین در فولیکول تشکیل میدهند. باکتری های موجود در پلاگین باعث التهاب میشوند و در نهایت منجر به ایجاد جوشهای قرمز در آکنه میشوند.
گاهی اوقات نیز، جوش زدن به صورت کوتاهمدت و هر چند وقت یکبار، یک حساسیت پوستی است که ارتباطی با بیماری آکنه ندارد.

انواع آکنه
وقتی صحبت از آکنه میشود خیلیها سوالاتی از این قبیل میپرسند که؛ آکنه چیست؟ آکنه فعال چیست؟ یا آکنه عفونی چیست؟ و چه فرقی با سایر آکنهها دارد.
اما در حقیقت باید گفت، آکنهها بر حسب علل به وجو آمدن آنها، نوع ظاهرشان و همچنین نشانههایشان متفاوت هستند و طول درمان متفاوتی هم دارند.
جوشهای سرسفید، جوشهای سرسیاه، کیستها و ندولها شایع ترین انواع آکنه هستند. کیستها و ندولها دردناک ترین نوع آکنه هستند که در آن لایههای عمیقتر پوست نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.
جوشهای سرسفید و سرسیاه انواع کمتر شدید آکنه هستند. جوشهای سر سفید که به عنوان کومدونهای بسته نیز شناخته میشوند، به صورت برآمدگیهای کوچک، گرد و سفید ظاهر میشوند. از سوی دیگر، جوشهای سرسیاه زمانی رنگ خود را به دست میآورند که پلاگهایی که منافذ را مسدود میکنند توسط هوا اکسید میشوند.
آکنه میتواند دو نوع باشد: آکنه ولگاریس که در سن بلوغ دیده میشود و آکنه روزاسه که در بزرگسالی مشاهده میشود. هر دو نوع نه تنها در صورت، بلکه در گردن، سینه، پشت، شانهها و بازوها نیز میتوانند رخ دهند.
در رابطه با آکنه روزاسه نیز باید بگوییم که به آکنه بزرگسالی معروف است. این بیماری بیشتر در افرادی که پوست روشن دارند و زیاد در معرض نور آفتاب هستند بروز میکند و سن شروع آن همانطور که از نامش پیداست در دوران بزرگسالی یعنی ۳۰ تا ۶۰ سالگی است.
علل ایجاد آکنه چیست؟!
همانطور که اشاره شد افزایش چربی (سبوم) تولید شده توسط غدد چربی، سلولهای پوست (کراتین) و فولیکولهای مو با هم یک پلاگین را تشکیل میدهند. این امر منجر به مسدود شدن منافذ پوست و در نتیجه آکنه میشود. این منافذ مسدود شده شرایط مطلوبی را برای رشد باکتری پروپیونی باکتریوم آکنه فراهم میکند. در اثر این اتفاق، خارجیترین لایه پوست که معمولا از بین رفته، در زیر پوست به دام میافتد و پلاگین را آلوده میکند.
افزایش ترشح سبوم نیز ممکن است به دلیل افزایش تولید هورمون آندروژن رخ دهد. برخی از عوامل برجسته ای که ممکن است باعث افزایش جوشهای آکنه شوند عبارتند از:
علل ژنتیکی
- عدم تعادل هورمونی مانند بارداری، بلوغ و سیکل قاعدگی
- عفونت باکتریایی
- فعال شدن عفونت از طریق خاراندن
- مصرف استروئید های آنابولیک
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مضر
- فشار
- داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها
- رطوبت زیاد
- لوازم آرایشی مبتنی بر روغن مانند برخی محصولات آرایش، روغن مو، مرطوب کننده، شامپو و غیره.
- رژیم غذایی ناسالم که شامل غذاهای چرب، محصولات لبنی، کربوهیدراتها و قندها میشود.

جوشها
آکنه مراحل مختلفی دارد و در هر مرحله، علائم مختلفی از خود نشان میدهد و تشدید میشود. جوش میتواند یکی از علائم آکنه باشد که به صورت ضایعات ملتهب و چرکی به رنگ صورتی تا کمی قرمز ظاهر میشود. آنها به دلیل پارگی در منافذ مسدود شده، ایجاد میشوند. این اجازه را میدهد تا باکتری در داخل آنها رشد کند و باعث التهاب و در نتیجه رسیدن مایع سفید (روغن) به سطح شود. همچنین جوش میتواند، حاصل تجمع و متصل شدن روغن، باکتری ها، و دیگر ترکیبات در منافذ پوست می باشند و در مقابل آن ها بدن یک پاسخ ایمنی طبیعی را نشان میدهد که به دنبال آن افراد جوش میزنند، باشد.(یعنی یک واکنش حساسیتی)
انواع جوش
جوشها را میتوان بیشتر به عنوان پاپول و پوسچول طبقه بندی کرد. پاپولها جوشهایی با اندازه معمولی هستند و از این رو درمان آنها آسانتر است. در مقابل، پوسچولها جوشهایی هستند که متورم و پف کردهاند و برای درمان آنها نیاز به داروهای تجویزی است.
حالا که تفاوت آکنه و جوش را مورد بحث قرار دادیم، فرصت آن رسیده که به سراغ درمان آنها برویم.
درمان جوش و آکنه چگونه است؟
از آنجایی که مقصر اصلی روغن زیاد است، هدف اصلی و پیشگیرانه، این است که صورت ما بدون چربی اضافه و عاری از آلودگی و ناخالصی باشد. اقدامات لازم برای پیشگیری، کاهش و درمان آکنه و جوش صورت عبارتند از:
- صورت خود را مرتب تمیز کنید:
چه مستعد آکنه باشید چه نباشید، تمیز نگه داشتن صورت اولین قدم برای حفظ پوستی سالم و درخشان است. این کار چربی اضافی، سلولهای مرده و کثیفی پوست را از بین میبرد و احتمال ایجاد آکنه را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. صورت خود را دو بار در روز با استفاده از آب گرم و یک پاک کننده ملایم صورت بشویید. از شستشوی شدید خودداری کنید بلکه خوب و به آرامی آن را بشویید و صورت خود را با یک دستمال تمیز و خشک، خشک کنید. برای شست و شوی صورت خود، زمان و حوصله کافی خرج کنید!
- از محصولات دارویی استفاده کنید:
محصولات بدون نسخه آکنه حاوی بنزوئیل پراکسید (2.5%)، اسید سالیسیلیک، اسیدهای گلیکولیک، رتینوئیدهای موضعی و غیره، معمولا در درمان آکنه و جوش موثر هستند. اگرچه آنها بدون نسخه در دسترس هستند، اما توصیه میشود که آنها را فقط زیر نظر متخصص پوست خود و طبق دستور، استفاده کنید؛ تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود. داروهای تجویزی شامل آنتی بیوتیکهای موضعی، آنتی بیوتیکهای خوراکی، داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی، عوامل ضد آندروژن، مانند استفاده بدون برچسب اسپیرونولاکتون است.
- روشها:
روشهایی مانند لایهبرداری شیمیایی، تزریق داروهایی داخل ضایعه، درمانهای نور و لیزر، کرایوتراپی و موارد دیگر ممکن است برای درمان آکنه و اسکار آکنه استفاده شوند. متخصص پوست شما در صورت لزوم، آنها را با جزئیات بیشتری با شما در میان خواهد گذاشت.
- مرطوب کردن:
بسیاری از محصولات آکنه ممکن است باعث خشکی و لایه برداری پوست شوند. برای جلوگیری از خشکی شدید پوست، ممکن است استفاده روزانه از یک مرطوب کننده غیر کومدوژنیک مناسب برای نوع پوست شما تجویز شود.
5. از لوازم آرایش کمتر استفاده کنید:
از استفاده از لوازم آرایشی و کرمهای چرب خودداری کنید و همچنین از آرایش کردن زیاد بپرهیزید، به خصوص در هنگامی که جوش و آکنه دارید. اگر واقعا میخواهید آرایش کنید از لوازم آرایش غیر کومدوژنیک استفاده کنید. با این حال، آن را قبل از خواب به طور کامل از صورتتان پاک کنید.
- لطفا دستان خود را کنار بگذارید!!:
دستان شما نیز حاوی باکتری هستند. بنابراین، بهتر است از لمس صورت یا نگه داشتن گونه یا چانه با دست خودداری کنید. هرگز یک جوش و آکنه را فشار ندهید، نیشگون نگیرید، هر چقدر هم که وسوسه انگیز به نظر برسد. این کار میتواند منجر به عفونت و زخم شود.
- مراقب موهای خود باشید:
موهای خود را از صورت خود دور نگه دارید و از استفاده از عطرها، روغن ها یا ژل ها روی موهای خود بپرهیزید، به خصوص در طول شب، زیرا در اثر تماس با پوست، پوستتان را تحریک میکند.
- از نور خورشید دوری کنید:
اشعه ماوراء بنفش خورشید میتواند برای پوست مضر باشد و باعث التهاب، قرمزی و هایپرپیگمانتاسیون شود. روزانه از ضدآفتاب (SPF 30) با UVA +++ استفاده کنید، از کلاههای لبه پهن، لباسهای آستین بلند، روسری استفاده کنید و زمان قرار گرفتن در زیر نور خورشید محدود کنید.
- آب:
آب منبع همه زندگی است و همچنین منبع پوستی سالم و درخشان است. حداقل 2 تا 4 لیتر آب در روز بنوشید تا بدن و پوست خود را سم زدایی کنید.
- مراقب رژیم غذایی خود باشید:
از غذاهای ناسالم، محصولات لبنی و غذاهای فرآوری شده با قند بالا پرهیز کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد آکنه شوند. پوست خود را با میوهها، سبزیجات تازه و غلات کامل تغذیه کنید. اگر نمیتوانید به اندازه کافی این کار را انجام دهید، میتوانید هر روز صبح از مکمل های مولتی ویتامین استفاده کنید.
- روزانه ورزش کنید:
ورزش منظم برای بدن، ذهن و پوست مفید است. بلافاصله بعد از ورزش دوش بگیرید.
- چرخه خواب خود را حفظ کنید:
هر شب با ۶ تا ۸ ساعت خواب، زیبایی را برای بدن و پوست خود فراهم کنید.
- استرس زدایی:
استرس باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول میشود که میتواند ترشح روغن را نیز افزایش دهد. بنابراین سبک زندگیتان را برای داشتن آرامش بیشتر تغییر دهید.
اکنون که تفاوت بین آکنه و جوش و همچنین نحوه درمان آنها را متوجه شدهاید، نیازی نیست در سکوت رنج بکشید. اگر پوست شما باعث نگرانی شده و اعتماد به نفس شما را مختل کرده است، فورا به دنبال درمان باشید.