آیا دیالیز، ریزش مو را بدتر میکند؟
بیماران مبتلا به نارسایی کلیه، در طول درگیری درازمدت یا دائمی با این بیماری همواره دچار عوارض فراوانی میشوند كه هر یک بهنوبه خود دردسرآفرین و مشکلزا هستند. یکی از عوارض شایع این بیماری برای این بیماران، ریزش مو است که در گزارش اکثر بیماران، پس از دیالیز این ریزش مو تشدید میشود. اما آیا واقعاً دیالیز بر ریزش مو تأثیر منفی دارد و باعث تشدید آن میشود؟! د رادامه به تاثیر دیالیز بر ریزش مو می پردازیم.
در این مقاله همراه ما باشید تا پاسخ این سؤال را باهم برسی کنیم.
مطالعه مقاله رابطه دیابت و ریزش مو
ریزش مو یا آلوپسی چیست؟
ریزش مو (آلوپسی) میتواند فقط پوست سر یا کل بدن شمارا تحت تأثیر قرار دهد و میتواند موقت یا دائمی باشد. این میتواند نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی یا شرایط طبیعی ازجمله افزایش سن باشد. هرکسی ممکن است موهای سر خود را از دست بدهد، اما در مردان شایعتر است.
طاسی معمولاً به ریزش بیشازحد مو از پوست سر شما اشاره دارد. ریزش موی ارثی با افزایش سن شایعترین علت طاسی است. برخی از افراد ترجیح میدهند اجازه دهند ریزش موی خود بدون درمان و پنهان ادامه یابد. برخی دیگر ممکن است آن را با مدل مو، آرایش، کلاه یا روسری بپوشانند. و برخی دیگر یکی از درمانهای موجود را برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو یا بازگرداندن رشد انتخاب میکنند.
علل ریزش مو چیست؟
ریزش مو طبیعی است. ما میتوانیم بین 50 تا 100 تار مو در روز از دست بدهیم، اغلب بدون اینکه متوجه شویم.
ریزش مو معمولاً جای نگرانی ندارد، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از یک وضعیت پزشکی باشد.
برخی از انواع ریزش مو مانند طاسی مردانه و زنانه دائمی هستند. این نوع ریزش مو معمولاً در خانواده اتفاق میافتد.
مطالعه مقاله مهم ترین علل ریزش مو
انواع دیگر ریزش مو ممکن است موقتی باشد. آنها میتوانند ناشی از:
- یک بیماری
- فشار
- درمان سرطان
- کاهش وزن
- کمبود آهن

درمان ریزش مو
بیشتر ریزش موها نیازی به درمان ندارد و یکی از موارد زیر است:
- موقت است و دوباره رشد خواهد کرد
- یک بخش طبیعی از بالا رفتن سن
- ریزش موی ناشی از یک وضعیت پزشکی معمولاً پس از بهبودی متوقف میشود یا دوباره رشد میکند.
هیچ درمانی 100% مؤثر نیست.
افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی و ریزش مو
افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی به دلایل مختلفی در معرض خطر ریزش مو و تغییر در ناخنهای خود هستند. رژیم غذایی کم پروتئین به این معنی است که فرد ممکن است نیاز روزانه خود به روی را برآورده نکند و کمبود روی باعث ریزش مو و شکنندگی ناخنها میشود. به همین ترتیب، از دست دادن اشتها، به ویژه برای گوشت و سایر غذاهای پروتئینی، مصرف روی را کاهش میدهد. رژیم کلیوی که حبوبات، آجیل، غلات کامل و محصولات لبنی را محدود میکند، به کمبود روی کمک میکند زیرا اینها منابع اصلی روی در رژیم غذایی معمولی هستند.
سایر مواد مغذی مرتبط با تغییرات مو و ناخن که بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیوی تحت دیالیز ممکن است دچار کمبود باشند عبارتاند از کلسیم، آهن و ویتامینهای گروه B. برای درمان و پیشگیری از این کمبودها، به بیماران دیالیزی یک ویتامین کلیوی که حاوی سطوح بالایی از ویتامین B است، تجویز میشود. سطح کلسیم و آهن خون به صورت ماهانه بررسی میشود و در صورت پایین بودن سطح آن مکمل تجویز میشود.
چرا دیالیز باعث ریزش مو میشود؟
1. کمبود پروتئین
بااینحال، در طول فرایند دیالیز، برخی از پروتئینها از بدن خارج خواهد شد و جالب است بدانید که؛ مو از پروتئین ساختهشده است. هنگامیکه بیماران مبتلا به نارسایی کلیه دچار سوءتغذیه میشوند، مو دچار شکنندگی شده و دچار ریزش میشود.
2. کمبود روی
کمبود روی نیز باید برای ریزش مو در برخی موارد دیالیز مؤثر باشد. در چنین شرایطی، مکمل روی و رژیم غذایی دارای روی بالا مفید است.
3. مشکل تیروئید
مشکل تیروئید یکی دیگر از علت ریزش مو برای بیماران دیالیز است. مشکل تیروئید یکی از عوارض احتمالی نارسایی کلیه است.
آیا ریزش مو برای بیماران دیالیزی دائمی است؟
اگرچه، در اکثر موارد، ریزش مو برای بیماران دیالیزی موقتی است و موهای شما پس از چند ماه شروع به رشد میکنند. در ضمن، در اینجا چند نکته برای کمک به مقابله با ریزش موی موقت وجود دارد:
- از رنگ کردنی که میتواند برای موهای شما نامناسب باشد خودداری کنید
- از نوارهای لاستیکی تنگ استفاده نکنید
- در مورد روشهای پنهان کردن موهای نازک با آرایشگر خود مشورت کنید
- با متخصص تغذیه خود در مورد میزان مناسب پروتئینی که باید مصرف کنید صحبت کنید
- ویتامینهای کلیوی تجویزشده خود را مصرف کنید
خوردن پروتئین خوب به اندازه کافی کمک میکند، اما چند ماه طول میکشد تا شاهد تغییر باشیم. از متخصص تغذیه خود در مورد منابع پروتئینی خوب سؤال کنید.

آیا دیالیز بر پوست هم تأثیر میگذارد؟
بسیاری از افرادی که دیالیز میشوند، تغییرات پوستی دارند. پوست ممکن است شکنندهتر به نظر برسد؛ ممکن است به راحتی کبود شود یا حتی دچار پارگیهای جزئی شود. خشکی، خارش یا ترک خوردن پوست شایع است. برخی از مشکلات پوستی ممکن است کوچک باشند. دیگران میتوانند باعث شوند که نسبت به خود احساس بدی داشته باشید یا حتی باعث شوند که نخواهید توسط دیگران دیده شوید. خبر خوب این است که میتوان به بسیاری از مشکلات پوستی کمک کرد.
چرا پوست شما راحتتر کبود میشود؟
اگر دوز رقیقکننده خون (هپارین) شما خیلی زیاد باشد، ممکن است به راحتی کبود شوید. یا اگر سطح سلولهای لخته کننده پلاکتها در خون شما خیلی کم باشد، کبودی آسان ممکن است رخ دهد. با تعداد بسیار کم پلاکت، ممکن است خونریزی لثه نیز داشته باشید. برخی داروها مانند پردنیزون یا کومادین میتوانند کبودی را افزایش دهند.
چرا پوست شما مدام میخارد؟
خارش دلایل زیادی دارد، بنابراین باید کارآگاه باشید. اغلب، خارش ناشی از سطوح بالای فسفر خون است. در بدن شما، فسفر اضافی میتواند با کلسیم متصل شود و کریستالهای تیز و خارشدار ایجاد کند. مصرف بایندرهای فسفات همراه با غذا میتواند کمک کننده باشد. از دیگر دلایل خارش میتوان به دیالیز کافی یا خشکی پوست اشاره کرد. حمامهای طولانی و داغ که چربی پوست و محصولات حاوی الکل را از بین میبرد، ممکن است پوست را نیز خشک کند.
چگونه میتوان مشکلات مو در اثر دیالیز را درمان کرد؟
همانطور که در بخش بالا گفتیم تاثیر دیالیز بر ریزش مو در برخی افراد می تواند بسیار شدید باشد، در ادامه به برخی از راهکار ها می پردازیم
درحالیکه منتظر رشد مجدد موهایتان هستید چه کاری میتوانید انجام دهید؟
بدینصورت میتوانیم از ریزش آنها جلوگیری کنیم:
- با موهای خود به آرامی رفتار کنید – از رنگهای نامناسب و خشن خودداری کنید.
- از کشهای تنگ استفاده نکنید.
- از یک آرایشگر نکاتی برای پنهان کردن موهای نازک بخواهید.
- مطمئن شوید که مقدار مناسبی از پروتئین مصرف کنید؛ با متخصص تغذیه خود صحبت کنید.
- سعی کنید بفهمید چه چیزی باعث ایجاد مشکل برای شما شده است.
درمجموع، زمانی که موها، ناخنهای دستوپا شروع به تغییر میکنند، ممکن است به بیماری مزمن کلیوی شما مرتبط باشد. شما و اطرافیانتان ممکن است متوجه تغییراتی مانند ریزش مو، شکستگی مو، تغییر رنگ ناخن و ناخنهای شکننده شوید. جدای از پیری طبیعی، در بیماران کلیوی این تغییرات میتواند به دلیل سوءتغذیه و عوارض جانبی داروها باشد. در اکثر موارد، ریزش مو برای بیماران دیالیزی موقتی است و پس از چند ماه دوباره رشد میکند.